Нова Лiнiя — Новини

Твій помічник на кожен день. 1000 ідей для Вашого ремонту

Новини

 
 
 

 

Посуд, що створює настрій вашої кухні.

Ще не давно, в кожному будинку, ми звикли бачити звичайний  посуд з простими візерунками і  про існування іншого посуду навіть не здогадувалися. Нині  вибір посуду в магазинах просто карколомний і ви легко можете перетворити куховарство  на  неповторну і красиву подію, а заразом і грамотно підійти до цього питання.

Яким же посудом користуються сьогодні? І як правильно його вибрати?

В якому посуду готувати їжу? Питання далеко не таке просте, як здається. При виборі може виникати багато запитань: Чи не пошкодить здоров'ю їжа, що приготована в даному посуді? Чи довго прослужить посуд? Чи не втратить посуд зовнішній вигляд після декількох приготувань їжі? І ще багато інших питань.

Спробуємо разом розібратися, по яких критеріях потрібно вибирати посуд.

Алюмінієвий посуд. Був дуже популярним за радянських часів. Зараз всі в один голос говорять що такий посуд може зашкодити  здоров'ю. При приготуванні кислих і гострих блюд можуть з алюмінію виділятися шкідливі речовини. Навіть найслабкіші кислоти при нагріві руйнують алюміній. З іншого боку, в алюмінієвому посуді зручно кип'ятити молоко, оскільки воно не пригорає. Висновок такий: одна алюмінієва каструля не помішає для приготування молочних продуктів, але зберігати в ній їжу не можна.

Посуд з нержавеючої сталі. Останнім часом він дуже популярний. Цей посуд повністю безпечний і при приготуванні їжі не виділяє шкідливі речовини. Нікль, що міститься в посуді з нержавеючої сталі є алергеном, і може викликати алергічні реакції. Перед покупкою переконаєтеся що ні у кого з членів сім'ї немає алергії на нікель.

Емальований посуд. Добре підходить для повсякденного приготування їжі, також в ньому зручно робити засолки. Єдиний недолік - крихке емалеве покриття, яке схильне до ськолам.

Жаростійкий скляний і керамічний посуд. Цілком безпечний при приготуванні їжі. Шкода, що якісний скляний і керамічний посуд коштує недешево. Якщо посуд не містить металевих частин, означає в ньому можна готувати їжу в мікрохвильовій печі. 

Посуд з тефлоновим покриттям. Цей посуд завоював весь світ. По-перше, посуд з тефлоновим покриттям буває алюмінієвий або  сталевий, емальований зовні. Сталевий, звичайно, краще, але дорожче. Але і алюміній не виявляє тут небажаних властивостей оскільки покритий міцним інертним шаром тефлону. Внутрішнє тефлонове покриття може бути гладким або комірчастим, на зразок бджолиних сотів. Вічка збільшує поверхню нагріву і робить його більш рівномірним. Зверніть на це увагу.

Новий тефлоновий посуд треба вимити теплою водою з милом, обполоснути і змастити маслом. Без масла смажити на тефлоні можна, але не потрібно. І блюда виходять нудніше, і сковорода не так довго прослужить, як могла б. Інша справа, що масла потрібно у декілька разів менше. Що стосується довговічності такого посуду, то він порівняно невелік. Термін повноцінної служби без проблем для тонких дешевих сковород - 3-4 роки, сковороди з комірчастим покриттям служать 5-6 років. Найдовговічніші - до 10 років - каструлі і сковороди з потовщеним шорстким покриттям, що нагадують мокрий пісок на пляжі. У тефлоновому посуді краще, ніж в алюмінієвому або емальованому, варити борщі, киселі, гасити овочі, кип'ятити молоко. Ваша їжа буде екологічно чистою. Посуд з тефлоновим покриттям випускається з 50-х років і жодних шкідливих наслідків до цих пір не виявлено.  Якщо купуєте подібний посуд, то купуйте дерев'яні або пластикові ложки і лопатки. Металеві лопатки залишають на покритті  подряпини, які сильно скорочують термін служби посуду.

Чавунний посуд. У такому посуді найзручніше гасити їжу. Їжа в чагуному посуді майже не пригорає.

Конструктивні особливості.

Перш за все, важлива товщина металу сковорід і каструль. Вироби з тонкого металу при нагріві/охолоджені, особливо нерівномірному або швидкому, можуть деформуватися. Деформований посуд «танцуе» на плиті, і готувати в ньому неудобно. Рекомендується купувати посуд з товщиною стінки більше 2 мм. 

Ручки можуть бути приклепаними і привареними. Краще віддавати перевагу цілісним привареним ручкам.

Посуд з тефлоновим покриттям зовні покритий фарбою. Залежно від вартості залежить і якість фарби. Недорогі фарби швидко вигоряють і блякнуть, особливо на газових плитах.

Зустрічаються також пластикові ручки. При вариві на газових плитах можуть грітися і виділяти характерний запах паленої пластмаси. Для електричних плит цілком прийнятні.

Об'єм каструль вибирається залежно від потреб вашої сім'ї. У будь-якому випадку хоч одна каструля великого об'єму просто необхідна. У ній зручно засолити огірочки, замаринувати шашлик для компанії і так далі.

Як вибирати? Перш за все, дивіться на тип Вашої плити. Деякий посуд придатний для варива лише на електричних плитах Уважно дивіться написи на упаковці або проконсультуйтеся з продавцем.

Якщо Ви плануєте готувати в мікрохвильовій печі, то Вам потрібний скляний або керамічний посуд. У звичайному металевому посуді в мікрохвильовій печі готувати не можна.

Продумайте, скільки каструль і якого об'єму Вам потрібно. Можливо, є сенс узяти набір каструль або купити все окремо. Якщо у Вас маленьке дитя, то невелика алюмінієва каструля для варива каші Вам не завадить. Каструлі повинні уміщатися в холодильник і шафі для зберігання.

Якщо вирішили брати емальований посуд, то беріть з окантовкою з нержавеющей сталі. Такий посуд менш схильний до ськолам і пошкоджень, а значить, прослужить довше. Якщо плануєте готувати печеню або тушкувати качку, то не завадить чугуний посуд. Посуд з рельєфним дном менш схильний до пригорання.

Уникайте посуду з дуже тонкого металу (звичайно це дешеві набори посуду з нержавеючої сталі). Він у результаті дуже непрактічний, швидко деформується і втратить зовнішній вигляд.

У багатьох каструлях на кришці є спеціальні отвори для випуску пару. Дуже зручно, оскільки не потрібно прочиняти кришку при  приготуванні їжі.

Звертайте увагу на зовнішній вигляд посуду. На кухні все повинно бути красиво!

Як бачите, список вийшов не маленький, і повірте, ми ще про багато що вам не розповіли. Вибір господарських товарів в «Новій Лінії» вражає, головне, не економте на посуді, адже ми купуємо її надовго і наші діти а можливо навіть внуки, будуть нею користуватися з превеликим  задоволенням.

І на кінець хотілося б нагадати!  Шановні покупці,  не забувайте користуватися бонусною карткою  «Нова Лінія». Економити потрібно раціонально! Давайте це робити разом!